WordPress er verdens mest udbredte CMS-blogsystem og den billigste. Faktisk kan en WordPress hjemmeside være gratis. Man kan dog også vælge at bruge en smule penge på den for at få et bedre resultat, samt en process der ikke er lieg så lang.
Selvom din WordPress hjemmeside kan laves gratis, er der nogle finansielle overvejelser, som du bør gøre, inden du går i gang med din WordPress hjemmeside. Skal du gå i gang med en gratis side, eller er der enkelte steder, hvor det giver god mening af bruge lidt penge på et udvidet program eller lignende.
WordPress hjemmesider er gratis – men …
WordPress CMS er gratis. Samtidigt er det gratis at downloade et tema og plugins, der kan hjælpe dig med at lave en hjemmeside uden at behøve at kode overhovedet
Der er dog også andre dele af at lave en WordPress hjemmeside, hvor det kan koste lidt penge, at få din hjemmeside op og køre. Et alternativ til at købe disse services så som hosting, er at bruge nogle der udbyder det gratis. Det er dog ofte meget låst og giver dig ikke mulighed for at bruge dit eget domænenavn. Tilgengæld kan man købe hosting mm. for under 20kr. om måneden, så det er en meget lille udgift.
Lad os gennemgå de potentielle udgifter, som du kan risikere at skulle betale for.
Tilkøb du bør overveje når du laver en hjemmeside.
En WordPress hjemmeside kræver flere delelementer for at kunne fungere, og nogle af disse kan koste dig penge:
- Domæne -din hjemmeside skal have et domæne. Et domæne koster fra 0kr op til flere hundrede kroner om året. Bluehost og Dreamhost tilbyder gratis domæner, mens Simply og One.com domæner koster nogle hundrede kroner om året.
- Hosting / webhotel – din hjemmeside skal have et webhotel. Dette koster flere hundrede kroner om året. Store udbydere af webhoteller internationalt er eksempelvis Bluehost og DreamHost. Store udbydere af webhoteller i Danmark er Simply og One.com. Der findes meget billige alternative så som Namecheap, hvor det koster under 50kr om året at have sin hjemmeside. Kvaliteten er dog derefter.
- WordPress tema – en hjemmeside skal have en ramme som bestemmer, hvordan den skal se ud. WordPress designere giver deres designs væk gratis på WordPress. Hvis du vil have en “pro” version af et tema, kan du købe temaet på udviklerens hjemmeside. Prisen for en pro version af et WordPress tema kan variere fra mellem 100 kroner og op til et par tusinde kroner.
- Hjemmesidebygger – kan du ikke kode? Det er ikke noget problem. Du kan bruge en hjemmesidebygger/ page builder i stedet for. På WordPress.org er hjemmesidebyggerne gratis, hvis du vil lave en hjemmeside ed stor kompleksitet, kræver det, at du køber en “pro” version af hjemmebyggeren. Prisen på en hjemmesidebygger kan komme op på omkring tusinde kroner. Nogle af de største og mest populære hjemmesidebyggere er Elementor og Divi.
- Plugins – plugins er de små software-programmer, som du kan bruge til at tilføre din hjemmeside flere funktioner. Plugins er gratis på WordPress.org. De mere avancerede “pro” versioner af plugins fra WordPress.org koster mellem 10 kroner og flere tusindende kroner.
I det kommende vi de forskellige elementer og af at bygge en billig WordPress hjemmeside forklaret.
Et billigt WordPress domæne vs. et gratis WordPress domæne!
Du har nu fundet det rigtige domænenavn til din blog – kan du få domænenavnet gratis?
Både ja og nej!
Generelt er det muligt at få et gratis domæne i et år, hvis man samtidigt køber hosting hos den samme leverandør. Dette gør sig især gældende for de store internationale hosting-udbydere. På det danske domænemarked for .dk domæner er konkurrence ikke så hård, og det er oftest ikke muligt at få et gratis .dk domæne.
Generelt er det vores erfaring, at man med fordel benytte en international hosting-udbyder, hvis man ønsker et .com domæne eller lignende. Hvis man ønsker et .dk domæne. skal man vælge en dansk udbyder, eller i alle fald en udbyder, der tilbyder .dk domæner.
Dyr, billig eller gratis WordPress hosting?
Der findes forskellige gratis webhoteller på nettet, men disse er stort set altid utilstrækkelige, når du skal lave en hjemmeside. Derfor er forretningsmodellen for mange udbydere af “gratis” hosting, at brugeren med tiden bliver nødt til, at købe en mere omfangsrig hosting. Da det kan være lettere kompliceret at skrifte webhotel/ hosting, er der en stor risiko for, at brugeren er nødt til at vælge en hosting udbyder, som denne under normale omstændigheder ikke ville vælge.
Endvidere er der en række krav til det webhotel, som man vælger, hvis man vil lave en WordPress hjemmeside.
WordPress krav til dit webhotel
Det er vigtigt, at den hosting, som du vælger, understøtter SQL-databasesprog, MySQL og PHP da WordPress ikke fungere uden det.
SQL (Structured Query Language) er det mest populære databasesprog i verden.
Server/ klientprogrammet MySQL er bygget op af en række databaser på en server, hvor man kan indsætte forskellige tabeller. Hver bruger har typisk adgang til en database.
PHP er et open source udviklet programmerings- og script sprog, der oftest bruges i forbindelse med webudvikling. PHP er meget vigtig for WordPress udvikling.
Et gratis WordPress tema!
Et WordPress tema er en form for udvidet skabelon eller ramme, som du kan bygge din hjemmeside ovenpå. WordPress temaet indeholder det design, som hjemmesiden vil få, hvis du vælger at bruge temaet.
Man kan få WordPress temaer i forskellige versioner med forskellige funktioner.
WordPress temaerne leverer en række “byggeklodser” til brugeren herunder forskellige plugins, som du kan bygge ovenpå din hjemmeside.
På WordPress.org er alle temaer gratis. Som med næsten alle andre produkter på WordPress.org kan du købe en “pro” version på udbydernes hjemmesider.
De største og mest populære udbydere af gratis- og betalte WordPress temaer på nettet er Astra Theme, Divi Theme og MinimalistBlogger fra SuperbThemes.
WordPress plugins gratis
Et WordPress plugin er et lille software program eller et stykke kode, som du kan tilføje til din WordPress hjemmeside. Pluginet indeholder funktioner, som kan styrke din hjemmeside på den ene eller den anden måde. Eksempler på plugins er alt fra programmer, der kan lave tabeller til sociale medier og plugins, der forbedre din page speed.
Alle plugins på WordPress.org er gratis, men kan også købes på udgivernes hjemmesider i en “pro” version.
Brus en gratis page builder!
Du kan bygge en flot hjemmeside uden kodningskompetencer med en page builder (på danske en hjemmesidebygger). Det er et afgørende værktøj. Page builderen har været med til at revolutionere markedet for blogs og hjemmesider, og den er en væsentlig medvirkende årsag til, at 34% af alle hjemmesider i dag er WordPress hjemmesider.
De fleste af de mest populære page builders på WordPress findes i en gratis version ikke mindst Elementor og WP beaverbuilder. Begge page builderne findes også i en betalt version, der kan købes på udgivernes hjemmesider.
Læs også: Sådan Kan Du Downloade Elementor Pro Gratis
Hvorfor er en WordPress hjemmeside gratis?
WordPress er et open-source CMS blogsystem. Dette betyder, at der ikke er nogen, der ejer WordPress, der alene fungerer med frivillig arbejdskraft.
WordPress CMS har GPLv2 licens. Dette betyder, at alle i princippet kan udvikle og benytte softwaren.
Alt på WordPress ændres og forbedres af udviklere i WordPress community. Udviklerne modtager ikke betaling for deres Arbejde. De manglende udgifter og open-source tilgangen betyder, at alt på WordPress.org er gratis.
Er WordPress gratis?
Ja.
Hvad koster det at lave en WordPress hjemmeside?
Du kan lave en WordPress hjemmeside gratis. Det eneste du skal betale er hjemmesidens domæne og webhotel.
Er det gratis at have en WordPress hjemmeside?
Ja. For at drive en blog skal du som minimum have et domæne og et webhotel. Udover dette koster det ikke noget at have en WordPress hjemmeside med elementer fra WordPress.org.